Jury Jonge Ondernemersprijs (JOP) Noord-Nederland aan de slag

De JOP-jury selecteert deze week uit 22 inzendingen 12 kandidaten voor de voorrondes van de Jonge Ondernemers Prijs van Noord-Nederland. De voorrondes vinden plaats in Emmen, Assen en Leeuwarden in bijzijn van de wethouders Economische Zaken en partners ING en Deloitte. De winnaar van de JOP-prijs wordt bekend gemaakt tijdens het plenaire programma van de Week van de Ondernemer op woensdag 10 juni.

Samenstelling van de jury

De samenstelling van de jury is ongewijzigd en staat onder voorzitterschap van Eise van der Sluis (directeur SNN). De jury heeft besloten dat de JOP-winnaar in 2014, Rudy Olijve van Olijve Metaal uit Oosterwolde, net als eerdere JOP-winnaars deel zal uitmaken van de jury. Daar ging een gesprek tussen de JOP-jury en Rudy Olijve aan vooraf, waarin werd gesproken over de omstandigheden die leidden tot het faillissement van Olijve Metaal in 2014.

De conclusies van dat gesprek waren de volgende:

· De jury staat nog steeds unaniem achter haar keuze voor de JOP-winnaar 2014;
· Er was in 2014 sprake van gedegen jury-onderzoek naar de financiële situatie en omzetcijfers van alle JOP-kandidaten;
· De omstandigheden die uiteindelijk leidden tot het faillissement van Olijve waren door de jury niet te voorzien;
· De jury heeft waardering voor de veerkracht en het ondernemerschap van Olijve, die inmiddels een doorstart heeft gemaakt met een gezonde orderportefeuille en een blijvend goede relatie met oorspronkelijke toeleveranciers.

Jong ondernemerschap verdient de spotlights

JOP-juryvoorzitter Eise van der Sluis, directeur SNN, benadrukt dat jong ondernemerschap gepaard gaat met vallen en opstaan. “Van een faillissement wordt niemand beter. Het is een persoonlijke tragedie en een harde leerschool geweest voor Rudy Olijve en zijn gezin. Het chagrijn van de crediteuren kan ik me goed voorstellen. Maar het is te kort door de bocht om zowel de ondernemer als de JOP-jury te diskwalificeren.”

Van der Sluis: “Het ondernemerschap van Olijve is ongebroken en de wijze waarop hij zich onder de gegeven omstandigheden naar betrokken partijen heeft opgesteld is een voorbeeld voor anderen. Ik verwacht dat hij in zijn rol van jurylid mede een bijdrage kan leveren aan de support en ondersteuning van jong ondernemerschap in moeilijke economische marktomstandigheden. Het getuigt in mijn ogen van lef dat hij niet wegloopt voor het jurylidmaatschap en zijn verantwoordelijkheid als JOP-winnaar neemt. Jong ondernemerschap in Noord-Nederland verdient de spotlights. De groeiende steun van sponsors, de Week van de Ondernemer en JNO voor deze prijs is daar het bewijs van. Getuige de kwaliteit van de kandidaten wordt het dit jaar opnieuw een spannende verkiezing.”

Platinum Sponsors ———————————————————————————————-
Gemeente-Groningen-Partnerlogo-nieuwsbrief-JOP-en-NIA
Goud Sponsors ————————————————————————————————-
Zilver Sponsors ————————————————————————————————-
Netwerkpartners  ————————————————————————————————-